Connect with us

FOTBAL EXTERN

20 lucruri esențiale sau mai puțin esențiale despre Zinedine Zidane

Published

on

Unul dintre cei mai importanți aniversați ai lunii iunie este fostul decar al naționalei Franței – Zinedine Zidane, care pe 23 iunie împlinește 50 de ani.

 1. Aguemoune este satul originar al părinților lui Zidane, de unde au ales să se mute în 1953 în Franța, înaintea începutului războiului civil algerian.
 2. Jean Varraud este numele fostului jucător devenit observator de juniori care l-a recomandat pe Zidane directorului de academie al celor de la AS Cannes, când avea doar 14 ani.
 3. FC Nantes este echipa împotriva căreia Zidane și-a consemnat debutul în prima ligă (mai 1989) și primul gol în aceeași linie (februarie 1991), când acesta juca la AS Cannes.
 4. Alain Pedretti era președintele clubului Cannes care i-a oferit prima primă de obiectiv, mai precis o mașină de serviciu după ce a marcat primul gol pentru club în februarie 1991.
 5. Cupa UEFA a fost prima competiție europeană în care s-a calificat clubul Cannes la finalul sezonului 1991-1992, după ce a terminat pe locul 4 în campionat cu Zidane pe teren.
 6. Velodrome a fost stadioul unde a primit primul cartonaș roșu direct din carieră pentru un pumn, în minutul 60 al unui meci de primă ligă cu Olympique Marseille, pierdut cu 1-3, în septembrie 1993.
 7. Intertoto a fost prima competiție europeană pe care a câștigat-o Zidane în 1995, după ce a învins Karlsruhe cu Bordeaux, ca la un an după să fie aproape de trofeul Cupei UEFA în fața lui Bayern.
 8. Newcastle United a fost primul club important care i-ar fi făcut în 1996 o ofertă pentru a trece granițele și a pleca în alt campionat, 1,2 milioane de lire, retrasă apoi tot de ei.
 9. Rolland Courbis a fost antrenorul care l-a acomodat la primul club important la care a evoluat, Girondins Bordeaux, originar din aceeași zonă (Marsilia) ca și el, plus autorul poreclei de Zizou.
 10. Cehia a fost țara în fața căreia Zinedine Zidane a debutat pe plan internațional cu tricoul Franței, într-un meci terminat la egalitate, cu scorul de 2-2, grație dublei reușită de acesta.
 11. 2001 este anul în care a devenit subiectul celei mari sume de transfer a unui jucător în fotbalul mondial la începutul mileniului III, 75 de milioane de euro, de la Juventus Torino la Real Madrid, record valabil până-n 2009, când a fost depășit de Cristiano Ronaldo.
 12. 3 goluri este numărul maxim reușit de un jucător de-a lungul carierei în finale de Cupă Mondială, la egalitate cu Pele, Vava și Geoff Hurst, el bifând o dublă în 1998 și unul în 2006.
 13. 3 finale consecutive de cupe europene a pierdut Zidane la mijlocul anilor ca jucător între 1996 și 1998, una la Bordeaux în Cupa UEFA și două cu Juventus Torino în Liga Campionilor.
 14. Internazionale Milano a fost adversarul împotriva căruia Zidane a marcat primul gol în Italia în tricoul lui Juventus Torino, într-o victorie cu 2-0, din octombrie 1996.
 15. Marcelo Lippi a fost antrenorul cu care a câștigat cele mai multe trofee ca jucător la o echipă de club (5 la Juventus, 1996-1999) și împotriva căruia a pierdut ultimul trofeu pus în joc și meci din carieră (finala Mondialului din 2006).
 16. Betis Sevilla a fost adversarul împotriva căruia Zidane a marcat primul gol în Spania în tricoul celor de la Real Madrid, meci pierdut cu 1-3, în septembrie 2001.
 17. Sevilla FC a fost ultima echipă împotriva căreia a evoluat ca jucător profesionist la o echipă de club și împotriva căreia a marcat, înainte de retragere, într-o înfrângere a Realului din Madrid cu scorul de 3-4; tot în fața andaluzilor a primit primul cartonaș roșu la Real Madrid.
 18. Patrusprezece cartonașe roșii a primit în carieră Zidane pe parcursul carierei de aproape 20 de ani, dintre care 3 la Bordeaux, 6 la Juventus, 3 la Real Madrid și 2 pentru naționala Franței.
 19. Deportivo la Coruna a fost adversarul din carieră în fața căruia a primit cele mai multe cartonașe roșii, dar în competiții diferite, cu două echipe diferite: cu Juventus în Liga Campionilor (în septembrie 2000, în repriza a doua, meci terminat 0-0) și cu Real Madrid în campionat (în mai 2004, în prima repriză, meci pierdut cu 0-2).
 20. Trei trofee consecutive de Liga Campionilor l-a făcut pe Zidane primul și singurul antrenor care a reușit această serie în competiția europeană supremă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Total Fotbal. Toate drepturile rezervate.