Connect with us

Sport

Meciurile fazei a IV-a a Cupei României. FRF a încălcat regulamentul

Published

on

Federația Română de Fotbal a stabilit, tot pe criteriu geografic, și meciurile din Faza a IV-a a Cupei României, ediția 2021-2022, programată se se desfășoare săptămâna următoare, în perioada 7-9 septembrie 2021.

În acest tur intră în competiție și ultimele șase echipe care activează în acest sezon în Liga 2 și care n-au jucat în faza anterioară, cele trei care au evoluat în play-off-ul sezonului trecut (Dunărea Călărași, FK Csikszereda și Politehnica Timișoara) și cele trei retrogradate din Liga 1 (Politehnica Iași, Astra și FC Hermannstadt), pe lângă cele 26 calificate din Faza a III-a a competiției KO.

FRF și-a încălcat propriul regulament! Cluburile afiliate nu sunt tratate cu aceeași monedă

Și prin această programare a meciurilor din Faza a IV-a a Cupei României, FRF și-a încălcat propriul regulament. Formatul Cupei României, pe care singură l-a creat și aprobat, nu a fost nici de această dată respectat, demonstrându-se, astfel, că forul condus de Răzvan Burleanu nu tratează cu aceeași monedă toate echipele afiliate.

După modul în care în această vară a stabilit jocurile pentru Faza a II-a a cupei, întroducând în acel tur nou-promovatele în Liga 2, înaintea retrogradatelor din Liga 2, pe care le-a pus să joace în Faza a III-a, pe același principiu ar fi trebui ca în Faza a IV-a să intre promovatele în Liga 1 (”FC U” Craiova, Rapid, CS Mioveni), iar în 16-imi să fie introduse retrogradatele din Liga 1 (Poli Iași, FC Hermannstadt, Astra). Numai că acest lucru nu s-a întâmplat și de această dată.

După cum singur a spus managerul Departamentului Competiții al FRF, Felix Grigore, programarea meciurilor în cupă se face pe baza participărilor în campionatul trecut de Liga 1, 2, respectiv 3. Numai că acest criteriu a fost valabil doar pentru echipele promovate din Liga 3 și retrogradate din Liga 2. Pentru cele promovate din Liga 2 și cele retrogradate din Liga 1 nu s-a mai aplicat același regulament.

”Criteriul este clasamentul, nu poate să fie altul. Este unul matematic și pe baza locului ocupat în sezonul trecut”, a sunat o parte a declarației lui Felix Grigore. Ori, ”FC U” Craiova, Rapid și CS Mioveni au fost în sezonul trecut în Liga 2, în timp ce Poli Iași, FC Hermannstadt și Astra au fost în Liga 1. Primele trei vor intra în faza 16-imilor, ca echipa de Liga 1, în timp ce celelalte trei sunt băgate din Faza a IV-a, ca echipe de Liga 2. Total invers față de cum au fost tratate Dacia Unirea Brăila, Steaua, FC Brașov, CS Comunal Șelimbăr și Unirea Dej (promovatele în Liga 2), respectiv Aerostar Bacău, CSM Slatina, Pandurii Târgu Jiu, CSM Reșița și Fotbal Comuna Recea (retrogradatele în Liga 3).

Maniera de stabilite a meciurilor, una subiectivă din partea FRF, controversată!

Inclusiv modul de determinare a meciurilor pe criteriu geografic este unul îndoielnic, subiectiv din partea FRF.

De exemplu, Poli Timișoara și Ripensia Timișoara, două echipe din același oraș, au fost trimise să joace la Lipova (Arad), respectiv Reșița (Caraș-Severin), în loc să fie puse să joace între ele. Ori, de ce nu a post pusă Ripensia să joace la Lipova și Poli la Reșița?

Sau de ce Hermannstadt și Șelimbăr nu au fost puse să joace una împotriva alteia, deși sunt amândouă din județul Sibiu. S-a preferat ca Hermannstadt să meargă la Odorheiu Secuiesc, iar Șelimbăr la Hunedoara. Pe ce criteriu?

Alt exemplu ar fi de ce Petrolul, dacă se va califica, sau CSO Plopeni, va trebui să joace tocmai la Brăila, deși mult mai aproape le avea pe Tunari, Chiajna, FC Buzău, SR Brașov, Gheorghe Doja sau Slobozia. De ce nu se joacă, de exemplu, Brăila – Buzău și nu Gheorghe Doja – Petrolul?

Exemplele pot continua, iar deciziile FRF vor fi întotdeauna controversate, atâta timp cât nu își va schimba modalitatea de determinare a meciurilor pe un criteriu obiectiv, prin tragere la sorți măcar pe zone. Prin această modalitate de stabilire a jocurilor, FRF poate fi acuzată de favorizarea anumitor echipe, prin acordarea unor adversari facili, în detrimentul altora mai grei.

Jocurile Fazei a IV-a a Cupei României au fost determinate de FRF tot pe criteriu geografic:

Unirea Dej – Minaur Baia Mare
CA Oradea – Universitatea Cluj
Şomuz Fălticeni – Aerostar Bacău
Huşana Huşi – Politehnica Iaşi
Şoimii Lipova – Politehnica Timişoara
CSM Reşiţa – Ripensia Timişoara
AFC Odorheiu Secuiesc – FC Hermannstadt
SR Brasov – FK Csikszereda
CS Hunedoara – CS Comunal Şelimbăr
ACSO Filiaşi – Viitorul Pandurii Târgu Jiu
Unirea Bascov – CSM Slatina
CS Tunari – Concordia Chiajna
Dacia Unirea Brăila – Petrolul Ploiești / CSO Plopeni*
Recolta Gheorghe Doja – FC Buzău
CS Năvodari – Unirea Slobozia
Dunărea Călăraşi – Astra

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © 2022 Total Fotbal. Toate drepturile rezervate.